Een week lang plasticvrij

Na het verhaal van Jesse en een oproepje op Instagram, besloot ik zelf een week lang plasticvrij proberen te kopen. Van maandag 29 november tot zondag 5 december probeerde ik zo min mogelijk tot geen plastic te kopen. In deze week ging ik naar de markt en probeerde ik nieuwe opties uit. Ik merkte al snel dat het een stuk lastiger was dan ik dacht.

Maar een goede voorbereiding is het halve werk, dus ik had van te voren al goed nagedacht over wat ik nodig zou moeten hebben. Ik kocht bijvoorbeeld herbruikbare zakjes, waar ik mijn groente en fruit van de markt in kon doen. De markt in Groningen is op dinsdag, vrijdag en zaterdag, dus ik moest rekening houden dat ik op deze dagen mijn boodschappen moest halen.

Lastige week

Op naar de markt met een hele lading tasjes en bakjes. Een week lang geen plastic kopen vond ik uiteindelijk een stuk lastiger dan verwacht. Ik merkte dat er bepaalde producten waren, waar ik moeilijk aan kon komen zonder dat daar plastic aan te pas kwam. Ook bedacht ik me dat deze week voor mij al makkelijker was omdat ik bepaalde dingen nog in huis had. Voor producten als tandpasta, shampoo en pasta of rijst hoefde ik niet een vervangende plastic vrije manier te vinden. Als ik deze dingen ook nog had moeten kopen in de deze week, had ik het nog lastiger gevonden.

Toch plastic gekocht?

Pak sapEen keer betrapte een huisgenoot mij erop dat ik plastic had gekocht. Ik had een pak sinaasappelsap gekocht waarvan ik was vergeten dat de dop natuurlijk van plastic is gemaakt. Toen ik het product eenmaal thuis bekeek, zag ik dat de dop er helemaal niet opzat. Meant to be? 😉

Als ik terugkijk op mijn week plasticvrij, ben ik blij dat ik het een keer heb uitgeprobeerd. Ik ben erachter gekomen hoe normaal plastic is in het dagelijks leven. Sowieso ben ik nu meer gaan letten op mijn plastic gebruik. Beter een keertje alle boodschappen onhandig tillen, dan een plastic tasje kopen!

De Groningse Jesse Ludolphy koopt geen plastic meer. Benieuwd waarom en hoe hij dat doet? Lees zijn verhaal hier.

Blijf op de hoogte; volg mij ook op Instagram en Facebook voor nog meer informatie!