Is plastic ondenkbaar?

In de maatschappij van tegenwoordig is het bijna ondenkbaar om geen plastic meer te gebruiken. We gebruiken het volop. Even snel een plastic tasje hier, een plastic zakje voor je broodjes en probeer maar eens snacks te kopen zonder plastic. We zien beelden van vervuilde stranden, oceanen vol plastic en dieren die erin stikken. Maar waarom gebruiken we dan nog steeds plastic? 

Er zijn een aantal reden waarom plastic nog niet voorgoed de wereld uit is, want eigenlijk is plastic gewoon een heel erg handig product. Plastic is vaak een functioneler materiaal dan andere soorten. Je kunt er bijvoorbeeld voedsel langer in bewaren en soms is het gewoonweg veiliger om plastic als verpakkingsmateriaal te gebruiken. “Plastic is een doorzichtig materiaal, dan zie je tenminste wat je koopt”, aldus een marktverkoper die zijn paprika’s per zes in plastic verkoopt. 

Is plastic dan slecht?

Volgens Jelmar van afvalscheidingsbedrijf Omrin, is plastic nog niet eens zo’n gek product. Het gaat er voornamelijk om hoe je ermee omgaat. “Als het door menselijk gedrag in de natuur komt, dan wordt het een slecht product. Je moet het in de keten houden en niet nog veel meer plastic gaan produceren.”

Op dit moment is het nog niet mogelijk om al het plastic te gebruiken voor nieuw hoogwaardig plastic. Er moeten nog een aantal stappen worden gezet voordat we geen nieuw plastic meer hoeven te produceren als we het als product willen blijven gebruiken. Hein Grafhorst, voormalig directeur Recycling bij Omrin, legt uit dat sommige producten zo zijn gemaakt dat het lastig is om ze te recyclen. “Kijk bijvoorbeeld naar een colaflesje. Het flesje, de dop en de wikkel zijn van verschillende soorten plastic gemaakt. Ook worden er aan kunststof vaak stoffen toegevoegd om bijvoorbeeld de houdbaarheid van producten te verhogen. Deze dingen maken het recyclen lastig.”

Gemaakt door Amber Buwalda

Op dit moment is slechts 30% van de Nederlandse verpakkingsmaterialen goed recyclebaar, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Hein denkt dat er vooral een stap moet worden gezet in het ontwerp van de producten.

Benieuwd naar hoe Omrin het Groningse afval verwerkt en zelf tegen afval aankijkt? Bekijk de reportage hier. 

Blijf op de hoogte; volg mij ook op Instagram en Facebook voor nog meer informatie!