De 24-jarige Jesse Ludolphy leeft al 1,5 jaar zonder plastic te kopen. Na zijn reizen naar onder andere Myanmar en Sri Lanka zag hij het plasticprobleem met eigen ogen. Stranden lagen bezaaid met afval en plastic, iets wat Jesse niet meteen had verwacht tegen te komen tijdens zijn reis.

Nadat Jesse terugkwam in Groningen besloot hij zijn levensstijl om te gooien. Het begon klein, maar inmiddels slaagt hij erin geen plastic meer te kopen. Hiermee heeft hij ook zijn hoeveelheid afval flink teruggedrongen. Benieuwd waarom en hoe hij dat doet? Hij laat het zien in de onderstaande video.

Wat vind jij ervan dat de gemeente in 2030 afvalvrij wilt zijn?

“Het is tof dat de gemeente dat wil, maar dat is nu nog 8 jaar. Er moet echt nog wel heel veel gebeuren, niet alleen op plasticgebied. Compleet zero waste betekent dat alles gerecycled moet kunnen, ik ben benieuwd hoe ze dat gaan doen. Er moeten ook hele grote dingen veranderen kijk maar naar bijvoorbeeld ziekenhuizen. Daar moet alles wat er wordt weggegooid gerecycled kunnen worden, dat lijken mij moeilijke dingen.”

Hoe denk jij dat de gemeente dit moet aanpakken?

“Het allerbelangrijkste is denk ik dat ze zo veel mogelijk bewustzijn bij de burger gaan creëren. Als er meer besef komt denk ik dat het proces veel makkelijker kan gaan. Het moet een levensstijl gaan worden voor burgers dat ze erop moeten letten. Die kleine dingen moeten nu al worden aangepast. Het laten liggen van een plastic tasje of je eigen groentezakjes meenemen moet een gewoonte worden. En dat vóór 2030.”

Waarom denk je dat er nog niet genoeg bewustzijn is?

“Mensen zien de noodzaak gewoon niet en voelen zich denk ik niet verbonden met het probleem. Want waar is het ons probleem? Het treft ons nu nog niet dus waarom zou je er dan nu mee bezig zijn. In Myanmar ligt het afval overal op straat en zie je het echt, je wordt ermee geconfronteerd. Hier wordt het afval allemaal netjes weggestopt in de ondergrondse vuilcontainers.”

Boodschappen doen in de supermarkt zonder dat daar plastic bij komt kijken is bijna onmogelijk. Maar waar Jesse dan zijn boodschappen haalt? Op de markt! Bijna elke dinsdag is Jesse op de markt te vinden waar inmiddels bijna iedere marktmedewerker hem kent. Hoe hij zijn boodschappen doet op de markt en of er al mensen bezig zijn met het verminderen van plastic zie je in de onderstaande video.

Blijf op de hoogte, volg mij ook op Instagram en Facebook voor nog meer informatie!